Språkreglering ses över i Uppsala kommun

Avtalet mellan fack och arbetsgivare på socialtjänsten i Uppsala som reglerar vilket språk de anställda får använda på jobbet har engagerat den finska riksdagen och regeringen. Gro Hansen jobbar med mångfaldsfrågor i Uppsala Kommun och vill nu ändra avtalet.

- Vi måste titta över det här nu. Vad skrevs och vad sas egentligen? För om det är så att det tolkas som att vi tillämpar språkförbud så måste vi självklart se över det här. Vi vill starkt understryka att vi inte har ett språkförbud i Uppsala kommun, säger Gro Hansen.

Det här avtalet är nu ett fall för diskrimineringsombudsmannen och en orsak till varför Finlands nordiska samarbetsminister och justitieminister kontaktar sina svenska kollegor för att få klarhet i Svenska regerings åsikter kring detta.

Å Uppsala kommun är inte stolt över hur det hela har utvecklats och ska skicka ett brev till Svenska ambassaden för att be om ursäkt:

- Vi formulerar oss som att vi naturligtvis beklagar djupt att finländare och finskspåkiga, både i Finland och i Sverige, har känt sig väldigt kränkta över den här händelsen som har hänt på en arbetsplats i kommunen och att vi tar det här med minoritetsspåk på mycket stort allvar, förklarar Gro Hansen.

Att finska är ett officiellt minoritetsspråk i Sverige behöver man påminna om menar Finlands Samarbetsminister Jan Vapaavouri och påpekar att Sverige inte alls har samma erfarenheter som det tvåspråkiga Finland att hantera ett flerspråkigt samhälle men är ändå hoppfull över hur det hela kommer att sluta.

-Jag är helt övertygad om att det kommer att bli enkelt att föra diskussionen med min svenska kollega på ministernivå, säger samarbetsminister Jan Vapaavouri.

Mona Wahlund.
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".