Finska protester mot språkförbud

Efter uppmärksamheten i Finland kring det avtal där Uppsala kommuns socialtjänst reglerade vilket språk medarbetarna fick prata på jobbet, har 14 prostestbrev kommit in till kommunen från Finland.

”Ser ni verkligen på oss finnar med sådant förakt”

”Jag kommer aldrig mer att resa till Uppsala efter att jag hört om hur ni bryter mot de mänskliga rättigheterna”

Det är två av de kommentarer som står i de brev som kommit in till Uppsala kommun efter att avtalet mellan kommunen och fackförbundet SKTF, som reglerar vilka språk som får talas på socialtjänsten i Uppsala, blivit uppmärksammat i finsk media.

En annan brevskrivare talar om att en grupp på femtio personer nu bestämt sig för att ställa in sin resa till Uppsala på grund av vad de kallar för språkrasismen

Avtalet som orsakat ilskan innebär att arbetsspråket är svenska och att svenska är det språk som gäller i offentliga utrymmen som fikarum och korridorer. Anställda får prata andra språk i privata sammanhang på jobbet, men det är viktigt att ta hänsyn till om andra är närvarande.

Det här avtalet ska ses över nu, det sa Gro Hansen på Uppsala kommun i Upplandsnytt igår.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".