Läkare varnas efter cancermiss

En Uppsalaläkare får nu en erinran av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha missat en cancerdiagnos.

Det gällde en kvinnlig patient som i februari i år kom in med symptom som illamående, smärtor i buken och lös avföring, och läkaren bedömde att kvinnan hade en infektion i tarmen och skrev ut antibiotika. Knappa två veckor senare kom kvinnan till akuten på Akademiska sjukhuset, där hon blev inlagd och visade sig ha en tjocktarmscancer och även metastaser, och hon avled sex månader senare.

Det är kvinnans make som gjort anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och han har anmält läkaren för att ha missat symptom under en längre tid tillbaka, och delar av anmälan har passerat preskriptionstiden. Men vid det tillfälle i februari i år då kvinnan sökte så handlade läkaren felaktigt, menar nämnden, och ger honom därför en erinran.

Det fanns sådana symptom som tydde på tarmsjukdom och där tumörsjukdom inte kunde uteslutas, och läkaren borde därför ha påbörjat en mer aktiv utredning, slår ansvarsnämnden fast. Läkarens försvar, som bl a går ut på att en tumör just i övre delen av grovtarmen, sällan ger symptom och därför ofta upptäcks sent, godtas inte av ansvarsnämnden.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".