Tullnärvaron i Uppland kan komma att minska. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix.

Arbetstillfällen hos tullen i fara

Tullverket står inför tufffa besparingar. 300 arbetstillfällen är i farozonen. Just nu utreds den framtida tullverksamheten.

På flera orter riskerar tullen att försvinna helt, säger Johnny Johansson, som är förste vice ordförande för fackförbundet Tull-Kust.
- Man vill koncentrera verksamheten, därför kommer en del tullplatser i Sverige att läggas ner. Det är ingen bra utveckling för tullverksamheten, säger han.

Just nu pågår en utredning inom Tullverket för att se över organisationen. Innan den är klar vill Tullverket inte kommentera sina planer. Johnny Johansson säger att han fått sekretessbelagd information och kan därför inte kommentera var i landet besparingarna ska göras.

Men enligt facket ska var tionde tjänst bort från myndigheten, vilket betyder att uppemot 300 anställda berörs. Nu hoppas Johnny Johansson på Tull-Kust att arbetsgivaren är generös med avgångsvederlag.
- Man kanske skulle gör så som man gjort på flera andra myndigheter. Att man alltså går ut med pensionserbjudanden, och kanske även sockrar dem litegrann. Såna besparingar kan vi ställa upp på, säger han.

I januari ska tullens utredning vara klar.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".