Psykiskt sjuka får behålla terapeuter

Landstinget har beslutat att skjuta till pengar för att patienter med svåra psykiska problem ska få behålla sina terapeuter fram till årsskiftet, men bara så att det räcker till hälften av de besök som terapeuterna bedömt att deras patienter behöver.
Som Upplandsnytt tidigare rapporterat kommer landstinget att byta ut flera privata psykologer mot billigare psykologer. Omkring ett trettiotal personer kommer alltså att förlora sina terapeuter, men för att övergången till ett liv utan terapi ska bli mindre svår beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen igår att förlänga vårdavtalet med terapeuterna fram till årsskiftet. Däremot får terapeuterna bara hälften av de pengar de behöver för att avsluta terapierna, och mot det reserverade sig Mats Sjöborg, borgerlig gruppledare i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Han tycker att psykologerna borde ha fått hela det begärda beloppet. - Det här beslutet slår hårt mot patienterna, säger han. Jag litar på terapeuternas bedömning av hur många träffar som behövs för att avsluta terapin - vilket inga andra i hälso- och sjukvårdsstyrelsen heller har ifrågasatt, man bara halverade beloppet med motiveringen att landstinget har allmänt ont om pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".