1 av 3
Patienter lämnade blodprov, salivprov och träffade läkare. Foto: Scanpix.
2 av 3
De ännu ej publicerade forskningsrapporterna.
3 av 3
Landstingsrådet Erik Weiman (m).

Olaglig forskning på stresscentrum i Uppsala

Upplandsnytt kan i dag visa att en stor del av den forskning som bedrivits vid kliniken Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress (CEOS) i Uppsala är olaglig. Trots att de ansvarigas officiella version är att ingen forskning alls bedrivits som baseras på känsliga patientuppgifter så visar handlingar som vi tagit del av att flera forskningsstudier gjorts.

_________________________________________________

Läs mer:

_________________________________________________

Tisdag den 18 december 2007

På Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS, utreds patienter med utmattningsdepression och andra stressrelaterade sjukdomar. Kliniken är knuten till Uppsala universitet och sedan 2001 har över 800 patienter remitterats dit. De har lämnat blodprov och salivprov, svarat på enkäter och träffat läkare - och uppgifterna har lagts in i en databas.

Den stora majoriteten har också skrivit på ett papper om att deras uppgifter får användas till forskning. Men Datainspektionen, som granskat verksamheten, anser att det papper som patienterna skrivit på mellan åren 2001 och början av 2006 i lagens mening inte är korrekt. Det kunde du höra om i går i Upplandsnytt.

- Vi anser att man inte kommer i närheten av att ha en laglig grund för den typen av behandling i forskningsändamål. Så vi har kommit fram till CEOS i dagsläget inte kan använda personuppgifterna om de här patienterna, säger Erik Janzon på Datainspektionen.

Det här betyder alltså att all forskning som kan ha bedrivits på de här nästan 600 patienterna som kom till centret fram till början av 2006 är olaglig. Och den officiella versionen från de ansvariga på CEOS och inom landstinget är också att ingen forskning bedrivits på dem.

- Det är ingen forskning som bedrivits på CEOS-materialet, säger Birgitta Lanner, tf verksamhetschef på CEOS.

- Patienter som kommer för vidare utredning, där finns det ingen forskning gjord utan där har vi bara gjort kvalitetsuppföljning, säger CEOS tjänsteledige verksamhetschef Bengt Arnetz.

- Ingen forskning har bedrivits avseende de patienter som remitterats till CEOS, säger landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman.

Men Upplandsnytt kan i dag visa att det i flera år använts just uppgifter från de här patienterna till att forska.

Vi har gått igenom årsredovisningar, rapporter om hur forskningsmedel använts och även tagit del av e-post som skickats från en av de huvudansvariga. Vi har dessutom, via källor på flera håll i Sverige och även utomlands, fått tag på de artiklar som forskare på CEOS skickat in för publicering i vetenskapliga tidskrifter - forskningsstudier som alltså ännu inte publicerats.

Dessa handlingar bevisar att forskning bedrivits på kliniken och att resultaten i studierna baseras på uppgifter från flera hundra CEOS-patienter från åren 2001-2005. Vi visar materialet för verksamhetschefen Birgitta Lanner.

- Ja vad ska jag säga om det. Jag har inte sett detta förut och jag litar på att de som företrätt CEOS har svarat korrekt när jag har frågat, säger Birgitta Lanner.

Men vad säger du som verksamhetschef och ansvarig idag?

- Ja, är det så att detta är forskningsstudier som gjorts på CEOS är det naturligtvis beklagligt att jag inte har fått korrekt uppgifter så att jag svarat felaktigt.

Visste du verkligen ingenting om detta?

- Nej, det visste jag inte.

Är det sant?

- Ja, det är sant, säger Birgitta Lanner.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera de opublicerade forskningsrapporterna vi tagit del av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista