Bäcklösarektor oroar sig för ny skolväg

När Uppsalas skolpolitiker på onsdag kväll ska ta beslut om skollokaler, verkar det nu klart att Bäcklösaskolan i Gottsunda är en av de skolor som läggs ned. Skolans rektor Christina Ekman är besviken, och menar att utredningen inte tagit tillräcklig hänsyn till att eleverna ska ha en säker skolväg.

- Bäcklösaskolan är en trygg skola i ett område som kanske inte är så tryggt. Skolan ligger fint och bilfritt, och både personal och elever trivs, säger Christina Ekman.

Hon tror inte att alla elever kommer att flytta med till Valsätraskolan då Bäcklösaskolan läggs ner.

- Jag vet att många föräldrar ger uttryck för att de försöker finna andra lösningar för att de tycker det är för långt till Valsätraskolan.

Beslutet, som formellt tas vid ett nämndmöte på onsdagskvällen, innebär att de flesta av Bäcklösaskolans elever flyttar in i Valsätraskolan, inklusive särskolebarnen. Men en del av Bäcklösaskolans elever ska in på Gottsundaskolan och på Växthuset, vilka som ska vart beror på vilken skola som ligger närmast barnens bostad.

Videskolan, som är 25 elever med framför allt Aspergerproblematik och som i dag finns både på Bäcklösa- och Valsätraskolorna, flyttas till Bergaskolan.

Ambitionen från kommunen är att nedläggningen av Bäcklösaskolan ska ske till nästa höst. Nu då majoriteten i praktiken har gjort sina val så är mönstret i flera stadsdelar att det är små skolor som läggs ner och den stora som blir kvar. Bellmanskolan läggs ner och Heidenstam blir kvar, den lilla skolan i Storvreta, Lyckeboskolan, läggs ner och nu alltså även Bäcklösaskolan medan Valsätraskolan blir kvar intakt.

- När eleverna nu kanske ska gå vidare till Valsätra, och bor i närheten av Bäcklösa, får de väldigt lång skolväg, och den blir också väldigt otrygg, menar Christina Ekman.

Hur påverkar det eleverna att byta till en mindre skola?

- Det kan ju upplevas som otryggt när småskaligheten försvinner,  men framförallt får de ju en längre och otryggare skolväg, som inte är bilfri, säger Christina Ekman.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".