Mer resurser mot ungdomsbråken

I morse träffades personalen från fritidsgården i Stenhagen och representanter från polisens ledning för att diskutera händelsen i tisdagskväll när en 16-åring knivskars av pappan till en pojke som misshandlats tidigare under kvällen.
Pia Eriksson som är föreståndare för fritidsgården säger att det måste till mer resurser för att liknande saker inte ska hända i framtiden. Som vi berättade i Upplandsnytt i går är situationen allvarlig i Stenhagen. Ett tiotal ungdomar, som ligger i riskzonen för kriminalitet trakasserar andra ungdomar, men polisen kan inte göra mycket åt det, eftersom folk är för rädda för att anmäla och eftersom polisen har för lite resurser. När ungdomspolisen bildades hösten 2001 beslutades det att 6 ungdomspoliser skulle finnas i yttre tjänst. Men så blev det aldrig. På grund av polisens totala resursbrist har det som mest funnits 4 patrullerande poliser vid enstaka tillfällen, vanligtvis finns det bara två för hela Uppsala län. Ulrika Lindström på polisens ungdomsenhet säger att situationen är mycket allvarlig och varnar för att om inte ungdomspolisen får mer resurser, så kan flera allvarliga händelser inträffa i Stenhagen. Hon menar att Socialtjänst, skola, fritidsgård och polis behöver hitta en ny bra samarbetsform för att motarbeta denna typ av brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".