Psykiatrinerdragning kritiseras

Nu kritiseras nedläggningen av sex vårdplatser inom psykiatrin i Norduppland. Från årsskiftet kommer det istället att finnas ett mobilt team som gör hembesök. De som ändå behöver läggas in hänvisas till Uppsala.

Karl-Erik Röst på RSMH i Uppsala län, Riksförbundet för social och mental hälsa, har själv i perioder varit inlagd på psykiatrisk klinik och ser en stor fara i att vårdplatserna läggs ner.

- Det är rena vansinnet att man lägger ner platser som folk behöver. Mår man psykiskt dåligt, har psykoser eller ångest, så är det jättejobbigt.

Det tar nästan en timme att åka från Tierp till Uppsala. Hur är det för en person som mår så dåligt?

- Då behöver man akut hjälp, då är det inga timmar utan det kan gälla 5, 10 minuter. Det är svaga människor som behöver hjälp och får man inte det, ja, så tar man kanske livet av sig istället.

Björn Nilsson Fors är verksamhetschef inom psykos -och rehabkliniken i Uppsala län:

- Det har visat sig att behovet var inte så stort av de här platserna som vi trodde, de har inte varit belagda i den utsträckningen, utan vi har klarat oss bra ändå.

Riksförbundet för social och mental hälsa menar att behovet av slutna vårdplatser går upp och ner och att man måste ha en beredskap lokalt. Men verksamhetschefen Björn Nilsson Fors tycker att hembesök av ett mobilt team är minst lika bra:

- Det här är ett mycket kompetent team som arbetar i Tierp och vi tror inte att det här kommer att bli en försämring egentligen, och vi tror att tillgängligheten kommer att öka.

Teamet kommer att bestå av två personer och sköta om fyra kommuner. Ulla Åhlander är verksamhetschef för psykiatrin i Tierp:

- Vi kommer att ha ett mobilt team som kommer att jobba måndag till fredag och åka ut till alla fyra kommunerna, Östhammars, Tierp, Älvkarleby och Heby, och det kommer att vara bemannat med en sjuksköterska/skötare eller bara skötare.

Vad händer om det blir kris på två orter samtidigt?

 - Då får man göra en prioritering vem man åker först till, och ta kontakt med övriga medarbetare i de olika kommunerna och be någon annan åka till ett av de två behövande.

Är det av besparingsskäl man gör det här?

-Mm, ja det är det.


 Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".