1 av 2
Pyry Niemi (s).
2 av 2
Svaret till Datainspektionen.

Politiker kräver utredning av CEOS

Efter Upplandsnytts granskning av den olagliga forskningen på Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS i Uppsala, så anser nu oppositionen i landstinget att man borde tillsätta en utredning.

Socialdemokraten Pyry Niemi säger att det här ska tas upp i landstingsstyrelsen.

- Jag tycker att utvecklingen är olycklig. När Datainspektionen kommer med den här typen av kritik och finanslandstingsrådet har fått oriktiga uppgifter från tjänstemmännen, så måste det göras en granskning av rutinerna, säger han.

Efter Upplandsnytts rapportering i går om att stresscentret CEOS i Uppsala under flera år använt data från flera hundra patienter till forskning, trots att man enligt ett beslut av Datainspektionen saknat laglig grund för att göra det, så anser alltså socialdemokraten Pyry Niemi att en utredning bör påbörjas. Anledningen är att ansvariga på CEOS kommit med oriktiga uppgifter till landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman om att forskning aldrig bedrivits på patienter, något som motbevisats i form av opublicerade forskningsstudier som vi tagit del av.

De oriktiga uppgifterna från CEOS har lett till landstingsstyrelsen i förlängningen inte kommit med sanningsenliga svar till Datainspektionen som den senaste tiden granskat verksamheten.

Ansvariga på centret hävdar att det skulle röra sig om kvalitetssäkringsarbete och inte forskning, men i går kunde du höra en av forskarna berätta om den forskning han bedrivit där. Allt det här kräver nu en djupare granskning menar Pyry Niemi.

- Framförallt måste vi säkerställa; är det kvalitetsarbete eller forskning? Kan vi inte ens utreda det i dagsläget så måste vi sätta oss ned politiskt och granska ärendet utifrån det, säger han.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".