1 av 2
Universitetet granskar nu CEOS forskning
2 av 2
Ulf Pettersson är vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci. Foto: Martin Kelam, Uppsala universitet.

Universitetet ska utreda CEOS forskning

Uppsala universitet kommer nu att utreda hur verksamheten har bedrivits på stresscentret CEOS i Uppsala och hur man hanterat patientuppgifter. Det är efter Upplandsnytts rapportering om den olagliga forskningen som universitetet nu reagerar.


Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS, är knutet till Uppsala universitet. Ulf Pettersson är vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci.

- Det finns en stor oro och olustkänsla kring det här. Jag fick uppdraget att omedelbart utreda den här frågan.

De senaste dagarna har du kunnat höra i Upplandsnytt om de forskningsstudier som vi tagit del av där forskare använt känsliga uppgifter från flera hundra patienter vid Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS, i Uppsala. Datainspektionen har i ett beslut slagit fast att CEOS inte får använda data från patienter som remitterades till kliniken mellan 2001 och början av 2006, eftersom det då skulle bryta mot personuppgiftslagen. Och de ansvarigas officiella version, både till Upplandsnytt och till Datainspektionen, har hela tiden varit att ingen forskning alls bedrivits på de här patientuppgifterna, utan endast man har endast kvalitetsutvecklat och kvalitetssäkrat vården.

Flera experter har fått titta på studierna vi tagit del av och bedömt att det är forskning. Och även Ulf Pettersson, vice rektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci vid universitetet, har fått se materialet.

- Det du har visat mig tycker jag gör att man misstänker att det är forskning man bedrivit. Därför ska det här utredas och klargöras. Det är viktigt att man följer spelreglerna.

Ulf Pettersson säger att han kommer att ge utredningsuppdraget till Marianne Carlsson, som är prefekt på institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, och sedan ska också institutionens jurister granska ärendet.

- Det handlar ju om eventuella brott mot datalagstiftning. Den juridiska avdelningen får hantera det här ärendet och beroende på vad man kommer fram till så får vi omedelbart se till att det som är fel rättas till. Om det sedan blir ytterligare åtgärder i form av sanktioner kan jag inte svara på.

Samtidigt ska landstinget också utreda frågan om CEOS forskning. Landstingsstyrelsen ordförande, moderaten Erik Weiman, har gett landstingsdirektören i uppdrag att ta reda på vad det egentligen är som händer på CEOS. Dessutom har landstingets revisorer beslutat syna CEOS verksamhet.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".