Stort svinn från landstingstvätt

Det försvinner kläder från landstingstvätten, förra året försvann sängkläder och sjukhusskjortor för 1,7 miljoner kronor. Störst är svinnet från Akademiska sjukhuset där man nu ska ta reda på vart kläderna tar vägen.
-Vem skulle vilja ha sjukhusets smutstvätt, finns det någon överhuvudtaget? Nä, det kan jag inte se, säger Sixten Andersson som dagligen lastar 1000 säckar med tvätt. 15 000 handukar, 4 700 lakan, och 2 000 par kalsonger. Det är några exempel på hur mycket som försvinner och vad landstinget i Uppsala tvingas ersätta efter förra årets inventering. Var alla plagg tar vägen är det ingen som riktigt vet, en del slängs, en del får troligen patienterna med sig hem av misstag. Hur mycket som stjäls är oklart. Det är först nu som svinnet uppmärksammats eftersom tvätten sedan två år tillbaka är utlagd på entreprenad. Företaget som ligger i Eskilstuna ska se till att ett visst antal plagg levereras och köper helt enkelt in nya när det finns för lite. Slutfakturan går tillbaka till landstinget. - Vi kommer självklart att se över den inventering som är gjord och gå in på de olika artiklarna och ta krafttag där, säger Lennart Bergman, som är ansvarig för landstingets tvättavtal. I Uppsala står Akademiska sjukhuset för mer än 75 procent av svinnet. Det blir mycket pengar som motsvarar kostnaden för till exempel 108 förlossningar eller 13 hjärtoperationer. Finn Elsrud, servicechef på Akademiska sjukhuset, säger att han inte vet varför svinnet är så stort. - Nej inte just nu, utan det måste vi ha en diskussion med klinikerna och enheterna om, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".