Gör en pudel CEOS! uppmanar läkaren Christina Doctare (arkivbild Scanpix)

"CEOS borde göra en jättepudel"

Efter Upplandsnytts avslöjande om olaglig forskning vid stresscentret CEOS i Uppsala så borde de ansvariga erkänna att man gjort fel och ta sitt ansvar. Det säger nu läkaren och samhällsdebattören Christina Doctare, som också skrivit en bok om hjärnstress.

Vår rapporteringen i veckan om den forskning på patienter som bedrivits på CEOS, men som de ansvariga kallar ”kvalitetssäkring”, liknar ICA:s köttfärsskandal, säger hon:

- Det är ju lite spetsigt formulerat, men jag tycker att man kan likna det vid köttfärsskandalen. Här tror man på CEOS att man kan märka om, och lura inte bara journalister, utan också politiker, universitetsledningen och vanligt folk.

Christina Doctare har varit verksam inom WHO samt som expert vid krigsförbrytartribunalen i Haag under 90-talet. Hon har också figurerat som expert inom området stress och har följt Upplandsnytts rapportering om Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS, i Uppsala och den olagliga forskning som vi kunde visa har bedrivits där. Och att ansvariga vid kliniken inte medger att det handlar om forskning utan hävdar om att det rör sig om kvalitetssäkring, menar hon är motsägelsefullt:

- De har ju använt resultaten av den här kvalitétssäkringen till att hävda att det är forskning och redovisa det vid vetenskapliga konferenser. Varför då envist hävda att det är kvalitetssäkring? Det är ju dumheter att inte säga att det är forskning.

Vidare menar Christina Doctare att den akademiska världen, och i synnerhet forskarvärlden, lätt kan bli ett slutet system.

- Man ställer sig närmast Gud Fader, och ger sig rätten att hävda en egen fabricerad sanning, istället för att säga ”det var ett misstag, vi ville väl. Vi ska åtgärda det här och be alla patienter om ursäkt.” Alltså göra en jättepudel, det skulle jag rekommendera CEOS, säger läkaren och samhällsdebattören Christina Doctare.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".