Tvist om service och betalning

Friskoleelever stoppas av Uppsalabuss

Uppsalabuss har spärrat busskorten för skolskjutsar till privatdrivna Doctrinagymnasiet i Ekebybruk i Uppsala. Det betyder att elever på Doctrinagymnasiet tills vidare inte får åka på stadstrafikens bussar trots att dom har busskort. Eva Enskär, till förordnad ekonomichef på Uppsalabuss, om orsaken till åtgärden:

- De har inte betalat helt enkelt. Vi har väntat i två månader, det skulle ha varit betalt i slutet av oktober.

Den faktura som Doctrinagymnasiet inte betalat uppgår till 86 000 kronor och skulle ha varit betald den 29 oktober. Skolans rektor Peder Björk:

- Det beror på att vi är oense angånde den service våra elever får. Vid ett flertal tillfällen fungerar inte korten på bussen, och eleverna måste lösa biljetter vilket vi då måste betala i merkostnad. Och det här har vi lessnat på, och tänker avsluta allt som har med skolbusskorten att göra. Våra elever ska få vanliga månadskort.

Vad är det som inte fungerar med busskorten?

- De vägrar att funka i maskinen, och eleverna måste betala ersättning.

Men Eva Enskär på Uppsalabuss säger att argumentetet att busskorten skulle fungera dåligt är en förklaring som hon inte hört tidigare:

- Det är inget jag känner till, det har jag inte hört talas om.

Han har inte framfört det som argument?

- Nej, den gången i november jag fick tag i honom så sa han att de inte hade fått pengar från kommunen, men att det skulle komma inom två dagar, och då skulle han betala. Men det kom inga pengar.

Så Doctrina har aldrig framfört till er att busskorten skulle fungera dåligt?

- Nej, det har de inte. Det låter som nåt att skylla på, det låter inte trovärdigt, säger Eva Enskär, till förordnad ekonomichef på Uppsalabuss. 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".