Uppfödare misskötte kaniner

En kaninuppfödare i Tierpstrakten har misskött sina djur så mycket att Tierps kommun nu begär att han ska fråntas rätten att i fortsättningen ha hand om kaniner.
Uppfödaren är polisanmäld och Ulla Sobestiansky på kommunens miljökontor vill att mannen åläggs ett förbud redan innan polisutredningen är klar. - Uppfödaren har brustit i tillsynen av djuren. Bland annat så har kaninerna inte fått vatten, säger hon. Cirka 17 kaniner har funnits på fastigheten som är belägen på en ort i Tierps kommun. Djuren har, enligt miljökontoret som har inspekterat gården vid flera tillfällen, hållits ute i sträng kyla utan tillräckligt med mat och vatten och utan något krypin där dom kunnat söka värme. Uppfödaren har själv bara varit på gården två gånger i veckan och gett dem mat och vatten. Han har bland annat hävdat att kaninerna haft tillgång till vatten i form av is på marken, men miljökontorets inspektörer framhåller att kaniner behöver dricka hela tiden, och att en kanin som får otillräckligt med vatten också förlorar aptiten och därmed också både börjar svälta och frysa. Uppfödaren polisanmäldes för ett drygt år sen, men polisutredningen har ännu inte påbörjats, och Tierps kommuns miljökontor vill att mannen redan nu åläggs förbud att i fortsättningen ha kaniner. Ulla Sobestiansky har undertecknat en sån begäran till länsstyrelsen, för det handlar om så pass allvarliga förseelser i det här fallet, tycker hon. - Det är mycket grovt att resa ifrån sina djur utan att låta någon annat ta hand om dem, säger hon. På torsdag avgör bygg- och miljönämnden i Tierp om begäran om förbud för uppfödaren ska gå iväg till länsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".