Miljöfarligt avfall omhändertas inte

I Uppsala kommun finns alldeles för små möjligheter att ta hand om farligt avfall, som olje- och kemikalieskadad jord. Flytande, farligt avfall får man inte ta emot alls.
Vid olyckor - där till exempel olja läckt ut - eller om det ska byggas nytt, där det tidigare legat industrier - måste marken saneras. Men när det farliga avfallet sedan ska tas omhand så finns det långt ifrån tillräckliga möjligheter i Uppsala. På Hovgården har man inget tillstånd att ta hand om flytande avfall - om olja läckt ut på is eller i vatten till exempel - och när det gäller oljeskadad jord så får man bara ta hand om 2000 ton per år - och det räcker inte alls. I stället måste det farliga avfallet transporteras långa sträckor på vägarna. På kommunens eget miljökontor tycker man att det här är ett problem - och miljö- och hälsoskyddsinspektören Hannes Vidmark säger att han har påtalat bristen: - Det är ett problem, eftersom det blivit så långa transporter, säger han. De närmaste ställena ligger på en 5-6 mils avstånd. På VA-och avfallskontoret säger man att man troligen inte kommer att ansöka om tillstånd för att ta hand om mer farligt avfall de närmaste två åren - man väntar tills det är dags att förnya hela tillståndet för Hovgårdens avfallsanläggning. Göran Boström, som ofta anlitas för att sanera efter till exempel olyckor, är kritisk till att kommunen inte tar ansvaret. Och nu har han skrivit till kommunledningen för att uppmärksamma den på problemet: - Jag tycker att varje kommun måste ta hand om sitt eget farliga avfall, säger han. Dels blir det dyrare att frakta avfallet till andra kommuner, dels måste man köra det miljöfarliga avfallet längre tid på vägar där det kan hända olyckor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".