Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskola i Tierp dröjer

Först om några år kommer Tierps kommun bygga ut dagis, trots att det idag är brist på platser. Som Upplandsnytt har berättat tidigare har kommunen inte plats för alla barn i kön i vår. Dagbarnvårdare och tillfälliga avdelningar ska lösa situationen ett halvår.

Kommunen har inte varit förberedd på att så många barn ville ha dagisplats i vår, säger Jan Rosenfeld, som är produktionschef vid Tierps kommun:

- Den här toppen hade vi inte riktigt räknat med. Vi har haft en inflyttning nu till kommunen de senaste tre kvartalen som är lite av ett trendbrott och det är antaglien orsaken till det hä rökade behovet. 

Drygt 50 barn vill in på dagis i Tierps kommun i januari. Dagbarnvårdare, en lekhall och en tillfällig småbarnsavdelning i Örbyhus ska klara våren.

- Det är något mindre bra men det är ju inte bristfälliga lokaler och de är ju godkända, förklarar Jan Rosenfeld.

I höst ska de vanliga dagisplatserna räcka igen, tror kommunen idag, så någon ny permanent dagisavdelning dröjer några år enligt Jan Rosenfeld:

- Tanken är att bygget ska gå igång i slutet av året och att den ska stå klar då till hösten 2009, säger han.

Charlotte Hössung i Tierp, som fått en dagisplats i vår till sin son Lowin är tveksam till kommunens tillfälliga lösning att placera barn i en lekhall och säger att hennes äldre barn blir drabbad av den här lösningen eftersom ett lekrum tas bort.

- Det bästa vore ju en helt ny avdelning, säger hon.

- Vi har en långsiktig inrikting att efter hand, när elevantalet i skolan minskar och det har minskat dramatiskt de senaste åren och fortsätter att minska, så kommer vi kunna frigöra loakler för förskoleverksamhet i skolorna. Jag är inte ett dugg bekymmrad över det framtida lokalbeovet och möjlighet att så att säga, utan kö förse inflyttande barnfamiljer med förskoleplats, säger Jan Rosenfeld, produktionschef vid Tierps kommun.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".