Många missnöjda med Uppsalahem

Kalla lägenheter, mögel och trasiga inventarier - boende i Uppsalahem tvingas allt oftare gå till Hyresgästföreningen för att få hjälp mot sin hyresvärd. Det visar Upplandsnytts fortsatta rapportering om det kommunala bostadsbolaget.
Pernilla Lundberg som bor i en 3:a sökte hjälp sen hon fått hela lägenheten full av kackerlackor: - När vi hade som mest här, var det en 3-4 stycken som försvann åt olika håll när vi öppnade skåpluckorna, säger hon. Det tog lång tid innan problemet åtgärdades och Pernilla, som tyckte saken sköttes dåligt, kontaktade Hyresgästföreningen, för att få hjälp att kräva avdrag på hyran. Att hyresgäster i Uppsalahem hör av sig till Hyresgästföreningen blir allt vanligare. Förutom 100 -tals enskilda telefonförfrågningar drev hyresgästföreningen förra året över 250 ärenden mot Uppsalahem Gemensamt för dessa var att hyresgästen först varit kontakt med Uppsalahem som dock inte hörsammat kraven. Johan Pelling, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala, menar att Uppsalahem likt många andra hyresvärdar ofta tycks utgå från att hyresgästen har obefogade krav. - De förutsätter att hyresgästen inte har ett rättmätigt krav tills de blir överbevisade, säger han, istället för att göra tvärtom - förutsätta att om hyresgästen säger att spisen är sönder, så är den det. Johan Pelling menar att Uppsalahem är ett bostadsbolag som till skillnad från många andra privata värdar vet vilka skyldigheter de har gentemot sina boende. Däremot, menar han, utnyttjar Uppsalahem ibland detta och lägger sig precis på gränsen för vad som krävs enligt reglerna, vilket ställer till problem för de boende. - Det blir extra tydligt när man pratar om temperaturen i lägenheten, säger han. Där ligger Uppsalahem precis på gränsen, 20 grader, och blir det då en väderomsvängning, så hänger inte värmesystemet med.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".