Skolnedläggningar har upprört under 2007

I Radio Upplands summering av året som gått har vi nu kommit till en fråga som präglat hela årets nyhetsbevakning och upprört känslor på många håll i länet: Planerna på att lägga ner skolor.

Den nittonde december fattades de slutliga belsuten om skollokalerna i Uppsala. Då hade många väntat på besked nästan ett år.

Men tidigare i år fattades beslut på andra håll. Den första mars blev det klart att Ramsjö skola i Morgongåva skulle läggas ner och högstadiet flyttas till Heby.

-  Jag blir framför allt besviken. Det känns inte alls bra, sa Håkan Ekrot, ordförande i Morgongåvas föräldraråd.

I de kommuner där skolnedläggningar diskuterats har anledningen varit densamma: Antalet elever sjunker och då har man onödigt mycket lokaler. Ska pengarna gå till lokaler elle lärare, har politikerna resonerat.

I Östhammars kommun gick debattens vågor höga när funderingarna på att lägga ner skolorna i bland annat Morkarla och Film blev kända. När politkernas besked kom i början av september blev många överraskade över att alla skolor fick vara kvar. 

- Vi vill satsa på att behålla landsbygdsskolorna i kommunen. Det innebär att det inte är någon skola som kommer att läggas ner, sa Jacob Spangenberg, kommunstytrlesens ordförande i Östhammar.

Men allra mest intensiv och långdragen har diskussionen om vilka skolor som ska få vara kvar varit i Uppsala. I februari presenterades ett förslag där sex skolor pekades ut. Därefter följde en vår där politker och tjänstemän for som skottspolar mellan möten med elever o föräldrar.

Vissa skolor fredades redan under våren. Efter en sommar och höst med olika bud och rykten kom sen ett helt nytt tjänstemannaförslag: Lyckebo, Bellman, Solskenet och Bäcklösa skulle bort.

Efter lite velande följde politkerna till sist tjänstemännens förslag, utom när det gäller nedläggningen av Bäcklösa. Man lämnar delar av både den och Valsätraskolan i stället och i alla fall barn på Bäcklösa vara glada när jullovet började:

- Det känns jättejättebra. Tack så mycket alla politikerna! sa en av eleverna.

Lisa Helgesson

lisa.helgesson@sr.se