Föräldrar ska engageras i Örsundsbro

Nu satsar polisen, skolan och ungdomsgården i Örsundsbro på att få fler föräldrar att engagera sig i sina barns fritid. På så sätt ska vandaliseringen minska.
På rasterna och på kvällar och helger går ungdomarna i Örsundsbro till ungdomsgården Tingan. Den ligger i det gamla tingshuset och har i mer än fyra år drivits med hjälp av frivilliga föräldrar. I takt med att barnen blir äldre slutar många föräldrar att lägga ner tid och ork på Tingan. Och eftersom uppslutningen av nya vuxna uteblir har ungdomsgården tvingats hålla stängt flera helger. Samtidigt ökar klotter och vandaliseringen i Örsundsbro. Närpolisen Katarina Löfberg är orolig och säger att föräldrarna måste ta ett större ansvar. - Vi vill att de vuxna ska arbeta fram en gemensam policy för hur de ska bemöta varandras barn. Att de blir trygga i sin föräldraroll och vet att de andra föräldrarna har samma inställning, säger Katarina Löfberg. Projektet med att få fler föräldrar att engagera sig drar i gång i nästa vecka. På tisdag bjuds det in till en föreläsning i skolans matsal. Temat är hur det är att vara förälder till tonåringar i Örsundsbro. Ungdomarna på Tingan är dock lite tveksamma till att fler vuxna blandar sig i deras fritid. - Det är bra att det är vuxna som håller koll på ungdomarna och hjälper till annars skulle vi inte ha någon ungdomsgård alls. Men det är inte alltid lika roligt när föräldrarna är med. Man använder ett annat språk när föräldrarna är med, säger Sebastian Olsson 14 år, från Örsundsbroskolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".