Sportåret 2007 i backspegeln

Sirius och Enköpings SK i superettan, Storvreta innebandy och Tierp volley i SM-semifinaler, Rospiggarnas ekonomiska problem, och så höstens tränarbyte i Almtuna. Det är något av det man minns när man ser tillbaka på hela det uppländska sportåret 2007.

Två uppländska lag i superettan i fotboll, och Sirius var med och kämpade i toppen! Till slut kom ESK på tolfte och Sirius på sjunde plats.

- Det är en fantastisk prestation som killarna har gjort. Jag vill hylla allihopa, de har krigat och jobbat hårt. Jag tycker också att under resans gång har vi spelat en väldigt positiv fotboll, sa Siriustränaren Pär Millqvist.

I damallsvenskan slutade Bälinge på nionde plats efter en medioker säsong. Storvreta innebandy och Tierp volley gick båda till SM-semifinaler men fick se sig slagna efter fem hårda matcher.

Sallén basket blev utslagna i kvartsfinal. I höst gjordes nysatsning under nygamla namnet Uppsala basket. Sirius bandy lyckades sisådär, men säkrade i alla fall en plats i den nya elitserien.

Almtuna, med tränaren Robert Nordmark, missade precis playoff. Innevarande säsong började dåligt och i oktober fick Nordmark sparken. Han ersattes av välkände Leif Boork:

- Det här är naturligtvis intressant medialt, man får städa av det och gå vidare. Det är väldigt viktigt nu att vi får ordning och reda på spelet och jag får se hur killarna agerar, kanske speciellt när vi förlorare, då ser man kanske karaktär och uppträdanden bättre än när allt går på räls.

Som vanligt vann Fyrisfjädern SM-guld i badminton, och Enköpings Rugbyklubb vann SM-guld för andra året i rad.

I speedwayelitserien missade Rospiggarna SM-slutspelet, och klubbens pengabrist gör att 2008 lär blir ett svårt år.

Lerduveskytten Natalie Larsson från Österbybruk har säkrat en plats i OS i Peking, liksom roddaren Lassi Karonen från Uppsala. Andra tänkbara olympier är uppsalasimmaren Christoffer Wikström, och badnintonspelaren Elin Bergblom.

Ja, 2008 kan ge mer uppländska idrottsframgångar, och kanske kan också någon av de stora arenaplaner som presenterats i år faktiskt förverkligas.

Håkan Rehn
hakan.rehn@sr.se