Hebypolitiker nöjda med året i länet

Flertalet av politikerna i Hebys kommunstyrelse är nöjda med hur det första året i det nya länet har varit. Samtliga partier pratar om att kommunen blivit väl mottagen av de nya kollegorna och att pendlarna till Uppsala har fått ett lyft. Men kommuninvånarna är inte fullt så eniga. Marie Olsson bor i Heby.

- Inom sjukvården tycker jag att det varit väldigt dåligt måste jag säga och speciellt jag som måste gå till en kiropraktor och får betala tre gånger så mycket. Så det tycker jag är lite tokigt, säger Marie Olsson som bor i Heby.

- Jag har inte märkt någon stor skillnad egentligen. Ny färg på bussarna ungefär, säger Örjan Jonsson.

- Trafiken, kollektivtrafiken har blivit sämre till Västerås jämfört med hur det varit tidigare. Det har blivit mycket, mycket försämrat, säger Kerstin Hörnkvist.

- Mycket bättre samarbete med polisen! säger Kerstin Karlsson.

Hebys första år i det nya länet har nu passerat och inför länsbytet pratades det varmt om bättre och lättare pendling för de Hebybor som åker med buss åt Uppsalahållet, det pratades om tryggheten att ha Akadmiska sjukhuset som hemsjukhus och en ökad polisiär närvaro i kommunen.

Kommunalrådet och Kommunstyrelsens ordförande Carina Schön nickar nöjd inför dessa påstående och berättar om alla nyfikna gäster hon mött under året:

- Vi har fått väldigt uppmärksamhet. Möten, sammanträden och konferenser har lagts i Heby bara för att det är nytt och man vill lära känna kommunen, säger hon.

Men trots alla fina ord kring flytten rynkas Hebyåpolitikernas pannor när frågan om kostnader dyker upp. När Heby bytte län miste man en del av statsbidraget eftersom den genomsnittliga inkomsten i Uppsala län är högre än i Västmanland. Dessutom dömde länsrätten bort landstingsmajoritetens löfte till Heby om bidrag för att bygga upp hemsjukvården.

Det fattas alltså pengar i Hebys plånbok coh det har med länsbytet att göra, vilket motståndarna gärna poängterar. Carina Schön var en av dem som röstade emot.

-Mitt hjärta ligger i Västmanland och det kommer det alltid att göra. Jag kan ju tycka att det är olyckligt att vi fått ökade kostnader men jag tycker att det är viktigt att gilla läget och göra något positivt av det hela, säger Carina Schön.

Pengabristen tycks inte heller bekymmra länsbytarpartiets Charlotte Wall speciellt mycket;

- Det enda negativa är naturligtvis att det har kostat pengar men jag ser ju det här som en investering som kommer att betala sig. Det är jag fullständigt övertygad om, säger Charlitte Wall.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se