Kan bli svårt att nå SOS vid tolvslaget

Den täta teletrafiken runt tolvslaget på nyårsafton kan ställa till problem för den som behöver nå SOS Alarm. En hög belastning på både larmcentralen och telenätet leder nämligen till att alla nödsamtal inte kommer fram.

När klockan närmar sig tolv på nyårsafton ökar samtalen till SOS och den som ringer kan få vänta lite på att få svar. Men det är inte säkert att alla som försöker nå larmcentralen ens hamnar i telefonkön. Torbjörn Halldin är platschef på SOS Alarm i Karlstad.

-Väldigt, vädligt många personer ringer samtidigt och ska säga gott nytt år. Då finns det dessvärre inte plats att alla ska ringa samtidigt, speciellt på mobiltelefonin. När det gäller att nå SOS-alarm i en nödsituation så är det inte en bra situation alls, förklarar han.

Följden av det här kan bli att den som är i en nödsituation får ringa flera gånger, innan samtalet går igenom till SOS. Arbetet med att motverka problem som kan uppstå vid en hög belastning på nätet, pågår hela tiden under ledning av post- och telestyrelsen, och risken att man inte kommer kunna ringa sitt nödsamtal minskar för varje år. Men det kan fortfarande bli problem

- Direkt kan jag inte säga att man kan komma fram i alla lägen men i det allra flesta så kan man det, säger Torbjörn Halldin.

- Kan man som privatperson underlätta teletrafiken under på nyår på något sätt?

- Absolut! Planera er hälsning med god jul och gott nytt år över hela dygnet tipsar Torbjörn Halldin om och önksar att personer tänker sig för och utnyttja hela dygnet istället.