Ovanligt att vargskyttar åtalas

Åtalet som väcktes i går mot den lantbrukare som i somras sköt en varg på Gräsö är ett ovanligt rättsfall i svenska domstolar.
På senare år finns två tidigare fall där jägare åtalats för att ha skjutit vargar och det nya fallet blir också det första som prövas enligt den nya lagstiftningen i frågan. Susanna Löfgren på naturvårdsverket har bara hittat två åtal i Sverige på senare tid som rör fall där vargar skjutits till döds. Dels ett fall i Sunne 1995 och ett i Mittådalen 1998. Båda gångerna fälldes jägaren som skyldig till att ha bedrivit olaglig jakt. Men sen dess har lagen ändrats och nu kan varg få skjutas under vissa förutsättningar, nämligen att vargen redan rivit djur och är på väg att göra det igen. Den regeln fanns fram till ungefär 1990 och togs bort, men återinfördes igen häromåret. Nu blir fallet på Gräsö det första som prövas enligt den återinförda laglydelsen. När det gäller jakt på varg så går det knappast att få alla parter att bli eniga, frågan väcker starka känslor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".