Besvär med RS-virus i landet

Under helgerna har trycket varit hårt på landets barnakuter. Framför allt är det riktigt små bäbisar som fått andningssvårigheter på grund av RS-viruset. På barnavdelningen på Gävle Sjukhus vårdas just nu bland annat två månader gamla Tex från Skutskär.

- Han var jätterosslig, hostade och slemmade. Jag var tvungen att lyfta honom för att han överhuvudtaget skulle få luft, säger hans mamma, Michelle Johnston.

Det tycktes som om Tex hade en vanlig förkylning, men efter flera besök på vårdcentralen i Skutskär gick det inte längre. I lördags las han in på barnkliniken i Gävle.

- Han har fått inhalera adrenalin var tredje timma, till en början. Han har haft ventolin också, och nu inhalerar han varannan timma. Han har fått syrgas, har genomgått en lungröntgen och penicillin mot lunginflammation, febernedsättande och sondmatas för att han inte kan ta in maten själv.

Det är allvarligt när små barn drabbas av RS-viruset. Segt slem i trånga luftvägar. Svårt att äta, att dricka och svårt att andas. RS-viruset slår till med skiftande styrka från säsong till säsong. Och det smittar lätt, berättar Angelica Högberg, vårdenhetschef på barnkliniken vid Gävle sjukhus.

Sprids i köpcentran och affärer
- Via små vätskepartiklar som sprids när man hostar eller nyser. Man ska inte vistas i köpcentran, inte i affärer och sådana ställen. Där det är mycket folk, där är det mycket smitta, säger Angelica Högberg.

I fortsättningen får Tex stanna hemma när mamman Michelle Johnston handlar.

- Jag vill inte att han blir inlagd här en gång till. Det här är femte dygnet vi är inne. Det är jättejobbigt, och det syns att han har det jobbigt. Jag åker och shoppar själv i fortsättningen, säger

 

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se