Ekotrend ger uppsving i Tärnsjö

Svenska designers och modeföretag blir allt mer intresserade av ekologiska råvaror till kläder, skor och accessoarer. Det är en ekotrend som gett Tärnsjö Garveri i Heby kommun fler nya order senaste tiden. Omsättningen har ökat två år i rad.

- Vi har till exempel börjat göra läder till skärp åt Acne, vi har gjort läder åt Vagabond som lanserat en ekokänga, vi samarbetar även med en designer i Stockholm, Camilla Norrback, som satsar väldigt hårt på miljötänk och ekologiskt framställda material, berättar Axel Bodén, delägare och marknadsansvarig på Tärnsjö Garveri.

Tärnsjö Garveri tillverkar vegetabiliskt garvat läder, en process där tjur- och kohudar omvandlas till läder med hjälp av bark. Det är bland annat skoindustrin som fått upp ögonen för ekologiskt läder. Barnskotillverkaren Kavat fortsätter att använda lädret från Tärnsjö även i nästa kollektion – och flera stöveltillverkare satsar nu på en ”näbbig” klassiker från 1970-talet.

- Det är några svenska tillverkare, men också några finska, som tror att näbbstöveln kommer tillbaka, säger Axel Bodén. 

Men det är inte bara den ekologiska tillverkningsprocessen som lockar modeindustrin. närheten har blivit viktigare, enligt Axel Bodén. Allt fler företag vill undvika långa frakter.

- Vi tror inte att det här är en fluga. Vi tror det här är något som marknaden ser som något viktigt. Vi hoppas det kan leda till fler jobb här, säger han.

 

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se