Besvikelse efter besked om länspolismästare

Rikspolischefens rekommendation vägde tungt när regeringen beslutade att förlänga Göran Lindbergs förordnande som länspolismästare i Uppsala med tre år trots att både polisfacket, polisstyrelsen och ledande kommunpolitiker i länet var emot en förlängning.
- Det är trots allt rikspolischefen som har gjort en samlad bedömning av de olika faktorer som finns i det här ärendet och gjort en bedömning att polisverksamheten i Uppsala län mår bäst av att Göran Lindberg fortsätter, det säger Dan Eliasson, statssekreterare på justitiedepartementet. Göran Lindberg har fått budgeten att gå ihop, men bland polispersonalen har förtroendet länge varit dåligt, och polisfackets ordförande Gunnar Elrud är besviken över regeringens beslut. Börje Wennberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Tierp, säger att han kommer att tänka över om han ska sitta kvar som ledamot i polisstyrelsen: - Lindberg har haft möjligheter under sex år och det man inte har klarat under de sex åren har jag mycket svårt att tro att man ska klara under de tre kommande, säger Börje Wennberg. Regeringen har ju som ett av sina viktigaste mål att minska sjukskrivningstalen. Ändå beslutar regeringen att förlänga ett chefskap som så många vantrivs med. Frågan är hur det går ihop. Dan Eliasson igen: - Jag tror att det där är frågor som delvis bör separeras. Människor som kommer med nya synpunkter på ledarskap blir naturligtvis kontroversiella, och jag tror att det är det som har hänt i Uppsala, säger Dan Eliasson. Upplandsnytt har också sökt Göran Lindberg men han har inte gått att nå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".