Rekordstor användning av psykofarmaka i Uppsala

Uppsala län har landets högsta förskrivning av antideppressiva mediciner. Socialminister Lars Engqvist har tidigare kritiserat läkare och sagt att dom skriver ut psykofarmaka för lättvindigt.
Men Åke Schwan, informationsläkare på läkemedelskommittén tycker inte att läkarna i Uppsala ordinerar psykofarmaka för lättvindigt. - Vi har tittat på vilka diagnoser som läkemedlen skrivs ut och det tycks vara rimliga förskrivningar av läkemedel, säger han. Socialminister Lars Engqvist sa i förra veckan att det är uppenbart att läkare skriver ut mer psykofarmaka än vad som rimligtvis kan vara medicinskt motiverat - och poliser och vårdare av läkemedelsmissbrukare har varnat för att den slentrianmässiga förskrivningen riskerar att fostra unga till drogberoende. Men läkemedelskommittén i Uppsala är inte oroad av att Uppsala län har landets högsta förskrivning av psykofarmaka. Människorna i Uppsala är enligt en undersökning mer deprimerade än i andra mellansvenska län och förra året var sjukhusvård för depression 30 % vanligare i Uppsala än i Stockholm. En av anledningarna kan enligt Åke Schwan vara att läkarna i Uppsala län kan vara bättre på att upptäcka depressionssymptomen än läkarna i andra län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".