Åtal för upploppen i Uppsala

Tretton män i åldrarna 19 till 22 år har nu åtalats för delaktighet i det våldsamma upploppet i centrala Uppsala i maj förra året.
Det var natten mot den 30:e maj som ett stort antal ungdomar drabbade samman med polisen utanför ett krog i centrala Uppsala. Det hela började med att polisen skulle avstyra ett mindre bråk mellan några ungdomar. Ungdomarna gick då till attack och kastade bland annat gatstenar och glasflaskor på polisen. Även andra ungdomar i närheten blandade sig i bråket och försökte frita de andra som greps av poliserna. Förstärkning fick kallas in från närliggande distrikt och totalt var närmare trettio poliser inblandade. Flera av dem skadade och ett par polisbilar och en väktarbil förstördes. Efter en mycket lång och omfattande utredning har nu upploppen fått sitt rättsliga efterspel. 13 män i åldrarna 19-22 år åtalas nu för bland annat våldsamt upplopp, våld och hot mot tjänsteman och skadegörelse. Det är ännu inte bestämt när rättegången kommer att hållas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".