Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biogasanläggning kan byggas ut

Den tidvis starkt ifrågasatta biogasanläggningen i Uppsala - som omvandlar avfall från bland slakterier till biogas som driver stadsbussar - föreslås nu byggas ut ytterligare.
Nio miljoner föreslås skjutas till för att anläggningen ska kunna ta hand om också hushållens kompostavfall och omvandla det till bussbränsle. Miljöpartiets kommunalråd Niclas Malmberg tycker inte att nio miljoner ska ses som särskilt mycket pengar att satsa. - Det är inte mycket pengar det handlar om. Genom det här kan vi kan köra fler bussar på gas istället för diesel, säger han. De närmaste två åren planeras biogasanläggningen att byggas ut så att den klarar att ta emot inte bara avfall från slakterier och restauranger utan också hushållens kompostavfall. Det är kommunledningen med miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet som står bakom planerna. De nio extramiljoner som nu är på förslag att skjutas till ska bland annat användas till att ordna så att plast och annat icke önskvärt material på ett säkert sätt kan separeras ur avfallet. Biogasanläggningens kritiker har hävdat att investeringarna hittills på runt 150 miljoner är slöseri med skattepengar, men det vill inte miljöpartiet och Niclas Malmberg gå med på. - Alla beslut som tagits har varit eniga. Sedan har det funnits kritik om att det kostade mer än det var tänkt och det håller jag med om. Men detta betyder inte att man ska lägga ner anläggningen. Investeringarna är redan gjorda och anläggningen fungerar, säger han. Frågan om utbyggnad av anläggningen kommer att avgöras i fullmäktige under våren. Närmast tas den upp i VA- och avfallsnämnden, där moderaten Lars Bäcklund är skeptisk till majoritetens förslag. - Biogasanläggningen har redan kostat för mycket. Om vi bygger ut kommer vi dessutom att producera mer gas än vad vi kan göra av med, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".