uppsala

"Mindre besparingar än i grundskolan"

Det kommer att bli neddragningar inom särskolan i Uppsala under året, även på andra håll än på Tunabergsskolan, som vi berättade om i morse.

Det säger ställföreträdande chefen för grundskolan Ulf Gustin, som menar att besparingarna ändå blir mindre än för den vanliga grundskolan.
- Det som nu inträffat är att särskolan måste ses över, men det sker med en varligare hand än med grundskolan, säger han.

I Upplandsnytt i morse kunde du höra om hur en assistent i särskolan på Tunaberg fått sluta före jul och att en lärare slutar nu. 

Enligt ställföreträdande chefen för grundskolan Ulf Gustin kommer det att bli även andra neddragningar av personaltäthten inom särskolan i år. Han säger att de jobbar med att hitta lösningar som är så bra för barnen som möjligt.

När det gäller hur mycket pengar särskolan fått, så har de i kronor räknat fått mer än förra året. Men Ulf Gustin menar att det äts upp av löne- och lokalkostnadsökningar, och att jämfört med 2006 så måste särskolan spara, något som de fått i uppdrag att göra.

Moderata ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Cecilia Forss ser inte likadant på situationen hon menar att den borgerliga majoriteten skjutit till mer pengar till särskolan och vill inte kalla det som sker nu för besparingar.
- Vad det är frågan om är att all skolverksamhet måste bli mer effektiv med tiden, och den processen är särskolan inne i sen ett år sen.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se