Knivsta

Omräknade hyror i Knivstabostäder

Vissa hyresgäster hos Knivstabostäder kan få hyreshöjningar på uppemot åtta procent i år, samtidigt som andra får sänkt hyra. Orsaken är en genomgång bolaget gjort för att få bort orättvisor, säger Stefan Liljebris, vd på Knivstabostäder:

- Två identiska lägenheter kan ha haft identiska hyror, det har upplevts som orättvist och vi har haft svårt att förklara det tidigare. Nu har vi börjat om från början och gjort om alla hyror från noll, säger Stefan Liljebris.

Gamla rabatter, eller högre hyra på grund av tillval som inte finns kvar. Sånt fanns med i de gamla hyrorna och gjorde dem orättvisa menar Stefan Liljebris. Nu har hyrorna satts om med hänsyn till bland annat läge, standard, utrustning och insyn.

På två år ska förändringen genomföras och ungefär hälften får sänkt hyra, resten får höjd. Som högst blir höjningen i år runt åtta procent - med både omfördelning och den vanliga årliga hyreshöjningen

- Vi kan ju inte annat säga än att dessa har haft väldigt låga hyror tidigare. Det kan ju vara en klen tröst för de som får en kraftig höjning, men det är så vi ser på det. På motsvarande sätt kommer ju också många att få sänkta hyror.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se