TÄRNSJÖ

Kritiserat behandlingshem ska granskas

Länsstyrelsen kommer att utreda anklagelserna om missförhållanden på behandlingshemmet Vildängeln i Tärnsjö i Heby kommun. I utredningen kommer att ingå anklagelserna om att hemmet skulle ha försvårat kontakter mellan föräldrar och en av flickorna som vistats på hemmet.

Birgit Rengren-Borgersen är chef på sociala enheten på länsstyrelsen i Uppsala:

- Det är ju också något vi kommer att titta på och som ingår i vår tillsyn. Vi försöker ta reda på hur personalen på HVB-hem stöder ungdomar att ha kontakt med sina föräldrar och andra personer som är viktiga i nätverket.

Om det är som hon beskriver, hur ser du på det?

- Då tycker jag det är allvarligt, säger Birgit Rengren-Borgersen.

- De sa att ”dina föräldrar bryr sig ju inte, dom ringer inte ens och frågor hur det går”. För några veckor sen pratade jag med mamma om det, och hon berättade att personalen sa till mamma och pappa att jag ändå var så dålig, att hur mycket jag än ville så skulle de inte bry sig om mig, för jag skulle fortsätta bo där.  Så med andra ord försökte de få mig och mina föräldrar så långt ifrån varandra som möjligt. Det var det värsta med alltihop, berättar ”Anna”.

- Det där låter väldigt konstigt eftersom den dialog vi har haft med både mamman och pappan har varit väldigt öppen. Mamman och pappan har alltid varit välkomna att ringa till Vildängeln, säger Heikki Syrjäpalo, enhetschef på behandlingshemmet Vildängeln.

Länsstyrelsen i Uppsala kommer också att utreda övriga delar i den anmälan som finns från Anna som vi hörde här. Bl a det som hon och två andra flickor berättat om att dom hade uppfattningen att hemmet fösökte att hålla dom kvar längre än dom behövde av ekonomiska skäl.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Ulla de Verdier
ulla.de.verdier@sr.se