Fler polisanmäler barnmisshandel

Antalet anmälda misshandelsfall av barn i Uppsala län ökade rejält förra året. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet. Carin Bernström arbetar på Uppsalapolisens familjevåldsenhet som utreder misshandel av barn och hon tror att ökningen beror på att fler vågar anmäla misshandelsfall.
- Jag tror att anmälningsbenägenheten har ökat. Problemet med barnmisshandel har uppmärksammats på skolor och i media och när folk får veta vad det handlar om och vad som händer med en anmälan så är det också fler som vågar polisanmäla, säger hon. Förra året anmäldes 241 fall av barnmisshandel i länet - en ökning med nästan 14 procent jämfört med året innan. Störst var ökningen bland de yngre barnen - antalet anmälda misshandelsfall av barn under sex år ökade med hela 23 procent. Men även om antalet polisanmälningar ökar så är det sällan som någon faktiskt döms för misshandel. - Ofta sker brotten i hemmet bakom stängda dörrar. Då finns sällan några vittnen och när ord står mot ord är det svårt att få en fällande dom, säger Carin Bernström på Uppsalapolisens familjevåldsenhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".