Öregrundsbor förlorar sina båtplatser

När företagarna i Öregrunds hamn expanderar så försvinner båtplatser för båtägarna. Många småbåtsägare är besvikna över att kommunen inte ordnar några nya båtplatser.
- Vi tycker att det finns restauranger så att det räcker - det är till och med överetablerat, säger Sune Fagerberg, som är ordförande i Öregrunds båtklubb. Bilfärjan till Gräsö håller en isfri ränna öppen från Öregrund. Den under sommaren överfyllda hamnen gapar tom. Så när som på några infrusna fiskebåtar. Restaurangerna står öde. De är fula och förstör landskapet, tycker många Öregrundsbor. En ny restaurang ska nu få breda ut sig och då måste fyra småbåtsplatser försvinna. En snitsig formulering i kommunens arrendeavtal med Öregrunds båtklubb säger att kommunen bara behöver ersätta klubben med nya platser "om så är möjligt". Och eftersom hamnen redan är full är det alltså inte möjligt. Ett tiotal platser har redan försvunnit. Sune Fagerberg på båtklubben är besviken. - Med en sådan formulering behöver de ju inte göra någonting, säger han. Hur det blir med de attraktiva båtplatserna kan avgöras nästa tisdag. Då sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott. Sune Fagerberg ser ett problem även med att ersätta båtplatserna. - Det är ju folk som bor här i Öregrund som har de här båtplatserna, säger han. Ska de bli förflyttade så blir det naturligtvis problem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".