Uppsalalärare sjukare

Var tionde lärare i Uppsala är sjukskriven, det är sämre än snittet för hela landet, som ligger på 8 procent för kommunalt anställda lärare.
Anders Eklund, på lärarförbundet i Uppsala, säger att det kan bero på Uppsala kommuns relativt tidiga nedskärningar. - Uppsala var ju ute redan i början av nittiotalet och talade om nedskärningar, andra kommuner har gjort det mycket senare, säger han. Anders Eklund menar att det finns två orsaker till de många sjukskrivningarna, dels effekterna av 90-talets nedskärningar och dels att vi nu har ovanligt många äldre lärare, och lärare i 55-60-årsåldern alltid haft höga sjukskrivningstal. Det som har hänt nu är att även de unga lärarna allt oftare blivit sjukskrivna. För att minska dom många sjukskrivningarna måste det till flera åtgärder. Bland annat måste det blir fler lärare per elev i skolan och lärarnas tid måste planeras striktare så att de inte jobbar för mycket. - Vi måste få en väldigt tydliga ram för arbetstiden för lärare, så att man inte börjar på söndag eftermiddag och slutar på fredag kväll, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".