Kvinnor använder mer smärtstillande medel än män

Kvinnor använder mycket mer smärtstillande läkemedel än män. Det framgår av en studie av 5400 vuxna kvinnor och män i Uppsala län som gjorts av forskare på Uppsala universitet.
De slumpvis utvalda invånarna i Uppsala län fick svara på ett stort antal frågor, bland annat om sin hälsa, sin användning av läkemedel och sin inställning till mediciner. Drygt var tredje kvinna och drygt var femte man svarade att de hade använt smärtlindrande läkemedel under de senaste två veckorna. Skillnaden på användningen mellan kvinnor och män kan till viss del förklaras av rent biologiska orsaker - eftersom mensvärk är den näst största orsaken till att kvinnor tar smärtstillande medicin. Men även smärta som kan drabba båda könen var betydligt vanligare hos kvinnor än hos män. Kvinnor drabbas oftare av till exempel huvudvärk och ont i axlarna. Men även när man hade räknat in såna faktorer, så fann forskarna att det inte kunde förklara hela skillnaden mellan könen. Chris Bingefors, som är en av forskarna som genomfört studien, säger till Farmaceutisk revy att det är viktigt att reda ut varför kvinnor använder mer smärtstillande läkemedel än män. Om skillnaden inte kan förklaras av faktorer som visar att kvinnor behöver använda mer smärtlindring än män, så kan det innebära att kvinnor i onödan utsätts för en betydligt högre risk för biverkningar och läkemedelsberoende.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".