Psykiskt funktionshindrade får det sämre i Knivsta

De psykiskt funktionshindrade i Knivsta kan drabbas hårt när Knivsta kommun ska spara pengar. Fyra miljoner kronor ska dras in på omsorgen av dom äldre och handikappade. Ett besparingsförslag är att dra ner på Ängbyverkstaden dit många psykiskt funktionshindrade brukar gå.
- Det är väldigt allvarligt. Många kommer att bli isolerade och tappa oerhört mycket livskvalitet, säger Agne Johansson som är en av dem som arbetar på Ängbyverkstaden. Varje dag kommer 12-13 psykiskt handikappade personer till Ängbygården. Här får de handla, laga mat och arbeta åt olika Knivstaföretag. Två anställda tar hand om alltihop. - Det är jätteviktigt att ha någonstans att gå. Vi ser det som ett arbete, säger Harri Köppä, som är på Ängbyverkstaden varje dag. Men omsorgen om äldre och handikappade i Knivsta ska dras ner med fyra miljoner kronor, från en budget på totalt 60 miljoner, det har fullmäktige beslutat. Tjänstemännen har nu tagit fram flera olika förslag på vad man kan spara in på. Ett förslag är att ta bort en av de anställda på Ängbyverkstaden, då kommer kanske hälften av de som är där i dag inte kunna komma. Andra besparingsförslag är att dra ner på den öppethusverksamhet som finns för de psykiskt funktionshindrade, och att dra in den öppna dagverksamheten för äldre. Politikerna ska ta ställning till förslagen den 26:e februari. - Om de tar det här beslutet visar det att de inte har någon förståelse för den här gruppen. Det här är en grupp som alltid har blivit åsidosatt i samhället, säger Agne Johansson på Ängbyverkstaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".