Karlit varslar 80 anställda i Karlholmsbruk

Karlit AB i Karlholmsbruk i Norduppland varslade i dag 80 anställda om uppsägning. 67 av företagets 180 kollektivanställda och hälften av tjänstemännen berörs av varslet.
- Vi är alla besvikna. Vi har under flera år plågats av förluster och nu har problemen blivit värre på grund av att råvarukostnaderna ökat, säger Bengt Karlsson som är styrelseordförande för Karlit AB. Karlit AB i Karlholms bruk tillverkar träfiberskivor till bland annat möbelindustrin. Till det behövs det spån, som tidigare var en billig råvara - men under de senaste två åren har priserna ökat med 50 procent. Det är framgången för biobränsleenergin, som också använder sig av spån, som gjort att konkurrensen om råvaran ökat och drivit upp priserna. - Vi kan inte vara med och konkurrera om råvarorna på dagens prisnivåer, säger Bengt Karlsson. Så sent som 2001 varslade Karlit 61 anställda om uppsägning. Men då behövde inte alla varsel verkställas, utan omkring en tredjedel av dom varslade fick behålla jobben. I dag ser det mörkare ut. - Marknadsläget är i dag mycket besvärliga. Skulle råvarupriserna dessutom gå upp mer blir läget ännu värre för Karlit, säger Bengt Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".