Brottsoffer får inte den hjälp de har rätt till. Foto: Anna Littorin /Scanpix

Polisen missar informera brottsoffer

Färre brottsoffer får hjälp av polisen att komma till Uppsalas brottsofferjour. På ett år har antalet personer som skickats dit via polisen minskat med 20 procent.

Brottsofferjouren är en idéell förening som ger stöd och hjälp till personer som utsatts för brott. Brottsofferjourerna i landet tror att polisen inte är tillräckligt bra på att berätta om brottsofferstödjande organisationer för personer som gör en polisanmälan.

Joakim Fohlman i Uppsala fick inte information från polisen när han gjorde sin anmälan men önskar att han hade fått det...

- Det hade varit en enorm hjälp. Jag hade inte känt mig så ensam och jag hade kunnat repa mod på ett annat sätt.

I förundersökningskungörelsens 13§ står det att polisen vid en anmälan ska ge information om brottsofferstödjande organisationer till målsägande. Om den som anmäler svarar ja på att vilja ha hjälp av en sån här stödjande organisation så blir det ett så kallat förmarkerat ärende och tas om hand av brottsofferenheten vid polisen som därefter skickar anmälan vidare till tex kvinno-, mans- eller brottsofferjoren. Men mycket tyder på att detta inte görs fullt ut.

Enligt en enkät som polisen själv har skickat till brottsdrabbade i länet så upplever enbart var fjärde person som anmäler brott att man fått den här informationen av polisen, och enligt brottsofferjouren på central nivå så upplever flertalet av de lokala brottsofferjourerna runt om i landet att polisen inte fullföljer sin informationsskyldighet.

Kerstin Marin jobbar inom Uppsala brottsofferjour.

- Det är ju många brottsoffer som ringer till oss efter att anmälan har gjorts och när de har kommit en bra bit in i rättsprocessen och som säger ”Oj, att vi inte fick kontakt med er tidigare så att vi kunde fått mer hjälp. För det har varit jättejobbigt att gå igenom det här.”

Hur ofta händer det?

- Ett par gånger i månaden kanske.

Kerstin Marin vid Uppsala brottsofferjour fick under 2007 drygt 60 färre ärenden från polisens brottsofferenhet jämfört med året innan. Dessutom visar siffror som polisen tar fram på vår begäran, att under en mätvecka 2007 så var det bara hälften så många ärenden som skickades vidare till polisens brottsofferenhet från dem som tog upp anmälan jämfört med en motsvarande vecka 2006.

Kjell-Åke Ederyd är chef vid polisens brottsofferenhet.

- Vi måste titta på vad det här beror på. Det kan finnas en del att jobba med...


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".