Oro i Karlholm efter varslen

Efter beskedet i går om att 80 anställda på Karlit i Karlholmsbruk i Norduppland varslas om uppsägning, så är många nu bekymrade för ortens framtid.
Karlholmsbruk ligger vid Lövstabukten längs den uppländska kusten, alldeles nära havet - en gammal bruksort med röda trähus och med smedjan från förr välbevarad med originalutrustning och allt. I dag har orten 1200 invånare, och Karlit som tillverkar träfiberskivor till bl a möbelindustrin, har varit största arbetsgivaren med drygt 180 anställda. Nu ska 80 av dem bort. Britta Ericsson, som är ordförande för föreningarnas idé- och utvecklingsgrupp på orten, hoppas att det ska gå att ändra på varslen. Hon vill inte se varslen som ett hot mot orten. - Men det är i alla fall mycket som försvinner och det är ju oroande, säger hon. Jag är rädd för vad som kommer att hända med service och sånt. Och för Tierps kommun är det här andra smällen på en vecka, för Habia Cable i Söderfors varslade för en vecka sen om uppsägningar av uppemot 18 anställda. Tierp som under förra året faktiskt var enda kommunen i länet som inte hade en ökande arbetslöshet - tycks nu drabbas desto hårdare. Men Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson ser gårdagens besked framför allt som ett slag mot Karlholmsbruk: - Karlholm har ju två stora industrier, som man är väldigt beroende av. Och att Karlit nu i princip halverar sin arbetsstyrka innebär ett väldigt hårt slag mot Karlholm, säger han. Och Bengt Karlsson, styrelseordförande för Karlit, befarar mer problem för företaget: - Fortsätter råvarupriserna att gå upp så kommer vi att ha ytterligare ett besvärligt läge, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".