Barn blir utan dagisplats
UPPSALA

Brist på dagisplatser

Under våren kommer Uppsala kommun inte att kunna erbjuda dagisplats åt ett stort antal barn. Fram till och med maj månad så är beräkningen att omkring 280 barn inte kan få en dagisplats, vilket kan innebära att kommunen bryter mot lagen.

- För de föräldrar som behöver en plats från mars månad är det här en svår situation och det beklagar jag djupt att det blivit på det här viset, säger Göran Hedefalk som arbetar som uppdragsstrateg på Uppsala kommun.

Inför mars månad kommer det att saknas omkring 80 platser. Under april saknas det sen ytterligare 120 och i maj 80 till. Totalt är det alltså 280 dagisplatser som saknas under våren. När beskedet kom från fastighetskontoret att de inte skulle hinna iordningställa de här platserna i vår så förstod Göran Hedefalk att problemet var stort. Men frågan är om kommunen, genom att inte kunna erbjuda så här många barn en dagisplats, nu följer lagen:

- Det finns risk att vi fullt ut inte kommer att göra det under mars, april och maj, säger Göran Hedefalk.

Till hösten räknar Uppsala kommun med att problemet med dagisplatser ska vara löst.

Reporter alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista