UPPSALA

Hyreslägenheter för dyra att köpa

Nu har förhandlingarna inletts mellan kommunalägda Uppsalahem och dom första hyresgäster i bolaget som vill omvandla sina lägenheter till bostadsrätter. Men hyresgästerna, vid Tavastehusgatan i Ekeby, är kritiska mot Uppsalahem och menar att den prislapp som bolaget satt är så hög att den riskerar att omintetgöra hela affären.

- Då tror jag många får svårt att bo kvar, och då tror jag inte det blir aktuellt med ett köp.

Det säger ordföranden i den nybildade bostadsrättsföreningen Dan Ove Flodin. Föreningen har fått ett bud från Uppsalahem som man menar är ett fantasibud. Uppsalahem vill ha ett kvadratmeterpris på 22 000 kr, medan föreningen menar att kvadratmeterpriset i Uppsala generellt ligger runt 18 000 och i området Ekeby runt 13 000. Och vid bostadsrättsföreningens möte häromkvällen möttes budet av stor skepsis:

- Det var ilska på sina håll, och man undrade vad Uppsalahem använder för räknesticka, säger Dan Ove Flodin.

Dom boende pekar också på att den konsult som gjort värderingen för Uppsalahem inte vill lämna ut underlaget till sina beräkningar. De boende är också förvånade att dom fått så lång tid på sig som ett halvår för att komma med ett motbud och undrar hur angeläget Uppsalahem egentligen är att komma till skott med affären. Om inte Uppsalahem kraftigt ändrar prislappen så blir det ingen affär, säger Dan Ove Flodin, som i så fall tror att hela idén med att omvandla hyresrätter till bostadsrätter faller.

Prislappen återspeglar marknadsvärdet hävdar Åsa Hedenberg, VD för Uppsalahem:

-  Vi anser inte att det här är högt. Det här är det samlade marknadsvärdet, men är det så att de kan visa att marknaden ser annorlunda ut så kan vi naturligtvis titta på det.

Reporter marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".