uppsala

Konstprojekt gör stan ljusare - en månad

För dem som tröttnat på mörkret kan vi tala om att nästa vinter kan bli lite ljusare, i alla fall i centrala Uppsala under november. Då kommer bland annat Cityföreningen, handelsföreningen och kommunen att satsa någon miljon på ett konstprojekt som ska lysa upp delar av centrum.

- Det vi tänker göra är att vi lägger upp en promenadslinga på fyra-fem kilometer i Uppsalas centrum, och ut med den här slingan kommer det att finnas 20-25 objekt som ska belysas på ett eller annat sätt, säger Torbjörn Axelsson på Uppsala Akademiförvaltning.

Nu är ni många stora aktörer i det här, varför inte satsa pengarna på något som blir bestående? Det här blir ju bara under några veckor?

- Ja, det blir under november, årets mörkaste månad. Det ska bli en happening och väcka intresse för fortsatt belysning.

Men varför inte satsa så det blir bestående?

- Vi hoppas att det här novemberljuset ska komma tillbaka nästa år, men också den övriga belysningen i stan ska få en skjuts framåt, säger  Torbjörn Axelsson.

Bengt Götegård
bengt.götegård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista