uppsala

Färre ska använda sömnpiller

De äldre i Uppsala är bland dom flitigaste användarna av sömnmedel i landet, något landstinget och apoteket nu vill ändra på. Effekterna av sömnmedel är nämligen kortvariga och man kan få allvarliga biverkningar. Med hjälp av en sömnskola ska nu de äldre få tips och råd om hur man somnar - utan läkemedel.

Agneta Eklund är läkemedelschef på landstingets läkemedelsenhet.

- Den här sömnskolan har vi grundat på ett antal tips och idéer från den kognitiva beteendeterapin, och byggt upp den här sömnskolan i fem olika steg man ska ta sig igenom på kanske åtta eller tio veckor, berättar Agneta Eklund.

Uppsala tillhör de områden i Sverige där försäljningen av sömnmedel till äldre är störst. Runt 35 procent av invånarna över åttio år använder läkemedel för att somna varje kväll.

Det vill landstinget och apoteket nu försöka minska i en kampanj. För sömnmedel kan bland annat ge flera biverkningar, som förvirring, trötthet på dagen och yrsel, som kan orsaka exempelvis allvarliga fallolyckor. Åke Schwan är läkare på läkemedelsenheten.

- Sömnläkemedel är ett psykofarmaka och fungerar som ett psykofarmaka, och har nackdelar på biverkningssidan och ger en ganska kortvarig effekt. De studier som ligger till grund för sömnläkemedel är korta, de rör sig om några veckor. Därefter avtar den sömngivande effekten, men biverkningarna kan kvarstå.

Med en broschyr med tips, på apotek och vårdcentraler bland annat, och studiecirklar i samarbete med ABF och vuxenskolan ska man nu försöka få äldre att bli bättre på att somna på naturlig väg. Sömndagbok kan vara ett hjälpmedel, annars är råden inte så konstiga:

- Mörk och tyst i rummet, ha en bra säng, inte vara hungrig,  inte dricka kaffe, det finns massor av tips, säger Agneta Eklund.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".