Uppsala kommun

Dåligt med pengar till brottsofferstöd

Uppsala kommun satsar mindre på brottsoffer än många andra kommuner. Det visar siffror från Brottsofferjouren i Sverige, en idéell organisation som ger hjälp och stöd till brottsoffer, anhöriga och vittnen. Uppsala ger en krona per kommuninvånare vilket är under genomsnittet för de kommuner i landet som har en brottsofferjour.

Kerstin Marin jobbar halvtid vid jouren i Uppsala som fick 20 000 kronor i ökade bidrag från kommunen för 2008. Det är hon inte nöjd med:

-Nej, det räcker inte, för trycket av de som ringer hit är stort, det är både brottdrabbade personer, kuratorer och samarbetspartners. Så ska ska jag leda 25 frivilligt arbetande stödpersoner. Det gör ju också att man inte har tid att lyssna på varje brottsdrabbade som ringer hit någon längre tid, säger Kerstin Marin.

Det är stor skillnad på hur mycket kommunerna satsar på stöd till brottsoffer. Av de kommuner som har en brottsofferjour ger Luleå mest pengar i stöd, över 6 kronor per invånare, och många andra stora kommuner, Göteborg, Västerås, Gävle, Örebro exempelvis ger betydligt mer än landets fjärde största stad; Uppsala. Det visar siffor från brottsofferjouren på riksnivå.

- Jag och en stödperson var nyligen på studiebesök i Karlstad, där har de mindre befolkningsunderlag än vad vi har, och där hade man tre rum och satt tillsammans med polis och socialsekreterare på ett trygghetscentrum, berättar Kerstin Marin.

Inför verksamheten 2008 ansökte jouren om att få ytterligare 400 000 kronor. Men istället fick de 20 000 kronor i ökade bidrag från kommunen:
- Det tycker jag är väldigt lite. Vi hade ju tänkt utöka verksamheten och planerade för att anställa en halvtid till.

Stig Rådahl är ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder, den nämnd som ger bidrag till brottsofferjouren.
- Vi har begränsade medel, vi önskar vi kunde göra mycket mer. En krona per invånare låter väldigt lite.

Kan du garantera att Uppsalas invånare får det brottsstöd de behöver?

Att garantera en sådan sak är jättesvårt, men vi ska arbeta för att göra det bästa, säger Stig Rådahl.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Fakta brottsoffer:

Kommunerna har enligt Socialtjänstlagen 5 kap. 11 § ansvar för att ge stöd till brottsoffer och deras anhöriga. Många kommuner gör det i form av ideellt stöd från den lokala Brottsofferjouren.

Jourernas ekonomi beror till stor del på kommunbidragen. Förutom dessa erhåller alla brottsofferjourer 30 000 kronor per år från Brottsofferfonden, som förvaltas av Brottsoffermyndigheten.

För att jämföra jourernas ekonomi kan man se hur mycket bidrag de får i snitt per kommuninvånare i samtliga kommuner jouren täcker. Snittnivån för brottsofferjourerna är 1.56 kronor per kommuninvånare. Medianvärdet är 1 krona per kommuninvånare. 34 brottsofferjourer få 1 krona eller mindre. Källa: www.boj.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".