Uppsala

Fel pris på bostadsrätter

Kommunalägda Uppsalahem har agerat så märkligt mot de hyresgäster som vill köpa loss sina lägenheter, att man kan ifrågasätta om bolaget verkligen vill sälja några lägenheter. Den kritiken kommer nu från moderate riksdagsmannen Lennart Hedquist från Uppsala, som också är styrelseordförande för Sveriges Bostadsrättscentrum.

- Om man har som princip att försöka att sätta priset på fastigheten på det här sättet så är det liktydigt med att man inte är intresserad av att låta de boende friköpa. Jag kan aldrig tänka mig att en bildad bostadsrättsförening är beredd att friköpa på de här nivåerna, säger Lennart Hedquist, styrelseordförande för Sveriges Bostadsrättscentrum.

Det som fått Lennart Hedquist att reagera är Upplandsnytts inslag i går, där vi berättade om det bud som Uppsalahem gett till de hyresgäster som är först ut med att förhandla om att köpa loss sina lägenheter. Det gäller 14 lägenheter vid Tavastehusgatan i Ekeby, där de boende ser Uppsalahems bud som ett rent fantasibud:

- Då tror jag många får svårt att bo kvar om det skulle bli så. Men då tror jag inte att det blir aktuellt med ett köp. Misslyckas de med en sådan här liten förening då tror jag att de kommer att få väldigt svårt att sälja någon del av allmännyttan, säger ordförande i bostadsrättsföreningen, Dan Ove Flodin.

- Den reaktion jag hörde från ordföranden i föreningen är ju i hög grad förståelig. Jag har aldrig hört talas om att man går ut med en markandsprissättning för hela fastigheten grundad på vad enstaka lägenheter möjligen skulle kunna vara om bara en enda lägenhet såldes. Antingen vill de inte sälja eller så har de inte satt sig in i prismekanismerna här.

Uppsalahems vd Åsa Hedenberg:
- I Sverige när man tittar på modellerna som finns så skiljer det sig väldigt mycket från stad till stad i hur man väljer att tolka de här reglerna och hur man ska göra och grundförutsättningarna är väldigt olika.

Men ni tänker inte ändra ert sätt att arbeta?
- Det får du fråga styrelsen om i så fall, säger Uppsalahems vd Åsa Hedenberg.

Styrelseordförande i Uppsalahem är Peter Nordgren, folkpartiet:
- Det här är, med den kunskap vi har, rätt pris, men sen får man se vad Tavastehus har för förslag och vad de grundar det på. Så får man sätta sig ner och vad slutresultatet blir.

Lennart Hedquist ifrågasätter om ni verkligen vill sälja någonting.
- Ja, jag hörde det. Vi har ju lagt ner massor med tid och massor med pengar så det här faller ju på sin egen orimlighet, säger Peter Nordgren.

Men Lennart Hedquist tycker att kommunledningen nu borde agera:
- Jag menar att kommunfullmöktige eller kommunstyrelsen borde ge direktiv till Uppsalahem och ange vilka prissättningsprinciper man borde ha.

                                                  

                                                  Reporter Mårten Nilsson
                                                       marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".