70 poliser fattas i Uppsala län

Polisbristen är fortfarande stor i Uppsala län. För ett och ett halvt år sedan trodde länspolismästaren, Göran Lindberg, att det skulle ta två år att tillsätta alla vakanta tjänster.
För tillfället saknas 70 poliser i yttre tjänst och nu säger Lindberg att polisbristen kan vara åtgärdad om först två och ett halvt år. Polisskolorna pumpar ut nya elever, men det tar tid att fylla hålen som uppstod under de år då polisskolorna var stängda. Under det senaste året rekryterades 32 poliser till Uppsala län - men fortfarande är bristen stor. Det får förstås konsekvenser - både för polisen och för medborgarna. - Det leder till att vi inte kan ha den höga servicenivå som vi annars skulle ha. Sen blir det en hel del övertid eftersom vi har många arbetsuppgifter som inte kan prioriteras bort, säger länspolismästare Göran Lindberg. Göran Lindberg säger att de arbetar med att rekrytera nya poliser, både poliser som redan är i tjänst och nyblivna direkt från polisskolorna. Men eftersom polisbristen är stor i hela landet, är rekryteringen svår. - Vi kan inte roffa åt oss aspiranter på varandras bekostnad, utan här måste vi ha ett samspel, säger Göran Lindberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".