uppsala

Allvarlig kritik mot förskola

Uppsala kommun riktar allvarlig kritik mot Storgårdens förskola i gamla Uppsala som drivs privat. Efter att föräldrar hört av sig till kommunen besökte man förskolan vid tre tillfällen i december 2007 och upptäckte flertalet brister.

Om de inte åtgärdas till april hotar kommunen med att dra tillbaka Storgårdens tillstånd att bedriva förskola. Gunilla Oltner är uppdragsstrateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.
- Det är allvarliga brister som vi sett på förskolan, och de behöver åtgärdas så fort som möjligt, säger hon.

I november förra året kom det in klagomål till kommunen från föräldrar till barn på en småbarnsavdelning på Storgårdens förskola i gamla Uppsala.

Kort efter det besökte kommunen förskolan vid tre tillfällen och fann då ett flertal brister i verksamheten. När kommunen kom ut för en tillsyn fanns det bara en person med förskollärarutbildning i tjänst

Personalen hade ingen schemalagd planeringstid och det fanns heller ingen plan för deras kompetensutveckling. Förskolan hade vid tillsynerna ingen verksamhetsplan, ingen krisplan och kunde heller inte visa på dokumentation av en rad andra viktiga områden. Kommunen hade också synpunkter på leksakerna och lokalerna som man tyckte var allt för slitna. Dessutom visade det sig att förskolechefen inte har pedagogisk utbildning och Gunilla Oltner såg iom detta risker med förskoleverksamheten.
- Det är att barnen inte får möjlighet att utvecklas på det sätt som barn ska kunna få när de är i en förskoleverksamhet.

Men det inte första gången förskolechefen Eva Nordström får kritik av kommunen. I stort sätt samma brister påtalades under 2005 och hade alltså inte åtgärdats strax innan nyår.
-  Vi har jobbat en hel del med saker som ska åtgärdas. Det som fortfarande är fel ska åtgärdas nu.

Men är det rimligt att det ska ta 2-3 år?
- Nej det är inte.

Vad kan du säga till de föräldrar som har barn på förskolan?
- Allt kommer att bli väldigt bra.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".