Rivna skyddsrum ersätts inte.

Allt färre skyddsrum i Uppsala län

Antalet skyddsrum i Uppsala län blir allt färre. De senaste tio åren har ett 30-tal skyddsrum rivits - och inga nya byggs heller, visar en undersökning som Upplandsnytt gjort.

Sedan slutet av 1990-talet har flera tusen skyddsrum avvecklats i hela landet och det betyder att en stor del av Sveriges befolkning inte får plats i skyddsrum om kriget kommer.

Upplandsnytt var med vid en inspektion i ett mindre skyddsrum i Eriksberg i Uppsala. Nere i källaren på Täljstensvägen 2 i Uppsala kollar Stefan Jacobsson så att allt ser bra ut. Det här skyddsrummet används i dag som förrådsutrymme, men i händelse av krig så ska det snabbt tömmas. Här är det meningen att 42 människor ska få plats.

Vid besiktningen kollas allt: att de bastanta dörrarna går igen ordentligt, att rummet är tillräckligt stort, att ventilationen fungerar och att det finns en toalett.

Inspektionerna görs för att kunna säkerställa att skyddsrummen fungerar i händelse av krig. Men vår undersökning visar att antalet skyddsrum minskar överallt i Sverige. Nästan tre och ett halvt tusen skyddsutrymmen har avvecklats de senaste åren, och det byggs inte heller några nya. I Uppsala län finns det i dag 1760 skyddsrum, de allra flesta i Uppsala kommun. De senaste åren har det försvunnit ett 30-tal skyddsrum här i länet.

- Det byggs inga nya, och det är väl fråga om pengar, säger inspektören Stefan Jacobsson. Det är Räddningsverket som bestämmer.

Det är alltså Räddningsverket som numera ansvarar för skyddsrummen i Sverige. 2002 beslutade regeringen att inga nya skulle byggas eftersom det ansågs att hotbilden förändrats kraftigt och att det finns tillräckligt med skyddsrum för att skydda befolkningen. Men totalt i landet så saknar i dag ändå över två miljoner invånare en skyddsrumsplats. Björn Ekengren är skyddsrumsexpert på Räddningsverket:

- Vi har inte behov av att använda skyddsrum i dag, och vi kan då vänta med att bygga tills det eventuellt mörknar vid horisonten och vi känner att vi har ett behov av det. Den hotbildsbedömning man gör är att man kommer att ha tid att bygga ikapp.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".